Kan Beethoven ha dött av blyförgiftning i rödvin?

Hem » Nyheter » Kan Beethoven ha dött av blyförgiftning i rödvin?

1827 var den 56-åriga Beethoven sängliggande med en svag lever och bukspottkörtel, migrän och buksmärta och han var helt oförmögen att höra eller arbeta.Hans läkare visste att han gärna drack rödvin och antog därför att Beethoven dog av skrumplever, med bland annat  inflammation i bukspottkörteln  som sekundär åkomma.

Men nu tror sig professor Fabrizio Bucella vid Bryssels universitet Université Libre de Bruxelle ha hittat den verkliga anledningen till varför kompositören dog och man antar nu att det fanns mer än alkohol med i spelet!

Beethoven sägs ha druckit mycket vin vid varje måltid och en toxikologisk analys av hans hår och ben tyder på mycket höga och giftiga koncentrationer av bly, men att dessa höga blyhalter omöjligt kan ha kommit enbart från vinet. På den tiden innehöll både kristallglas och porslin ofantligt mycket bly och därför tror man alltså nu att Beethoven även dog på grund av bly från dåtidens glas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.