Reserva och Gran Reserva Cava DO blir helt ekologiska

Hem » Nyheter » Reserva och Gran Reserva Cava DO blir helt ekologiska

Reserva och Gran Reserva Cava viner kommer att få helt ekologiska regler att förhålla sig till. Det föreslår Cava DO. Detta skulle i så fall vara den största förändringen som skett de senaste 30 åren.

Det stora flertalet ekologiska Cava-producenter finns i Katalonien, i Spanien och de senaste 2 åren har produktionen av ekologiska viner redan ökat markant. Dock är inte alla producenter med på tåget ännu och därför har Cava DO föreslagit ett antal regeländringar som främst kommer att gälla för Reserva samt Gran Reserva viner.

Bland annat en minsta lagringstid för Reserva Cava kommer att öka till minst 18 månader och producenterna måste helt hålla sig till ekologiska produktionsregler. Dessa viner måste även tillverkas av druvor från vinstockar som är minst 10 år gamla.

”Kvaliteten och komplexiteten är viktigast”, menar Javier Pagés, ordförande för Cava DO, ”eftersom exportmarknaderna i allt högre grad kräver ekologiska viner.”

Unga Cava-viner omfattas inte av de organiska produktionsreglerna. De nya reglerna förväntas träda i kraft i slutet av detta år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.