Frankrikes ”torra januari” väcker anstöt!

Hem » Nyheter » Frankrikes ”torra januari” väcker anstöt!

Planerna för Frankrikes första ”torra januari” som de franska myndigheterna förespråkar, leder till hetsiga diskussioner mellan regeringen och vin- och spritbranschen. Den alkoholfria månaden väcker anstöt och skuldbelägger de över 90% fransmän som faktiskt inte dricker över gränsen, menar Jean-Marie Fabre, ordförande i Frankrikes oberoende vinodlingsförbund (VIF).

Det är första gången som man vill engagera fransmännen i en torr månad, januari 2020, ifrågasattes redan från början av vinbranschen. De franska myndigheterna fördömde åtta vin- och spritorganisationer i ett brev nyligen som skickades till premiärminister Edouard Philippe.

Detta politiska drag är fullständigt obegripligt menar vinodlarna. ”Det är bättre att utbilda människor om vinkulturen än att förbjuda det ”, anklagade Jean-Marie Fabre, ”och om du inte dricker på en månad, vad gör man de andra elva månaderna? Får man göra som man vill då?”

Chefen för AOCs vinförbund (CNAOC) menade att en ”torr januari” bara är det sista strået i de senaste årens diskussion kring fransmännens vin- och alkoholvanor och han söker stöd från president Emmanuel Macron för sitt resonemang. (Macron har ju bland annat tidigare kritiserats för att dricka vin till lunchen….)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.