Röda druvor i Bourgogne mognar tidigare än någonsin

Hem » Nyheter » Röda druvor i Bourgogne mognar tidigare än någonsin

I en studie som tittat på planerade datum för vinskördar i distriktet Beaune, rapporterar man att man successivt måste tidigarelägga den årliga vinskörden i Bourgogne på grund av den globala uppvärmningen.

Regionen verkar ha en alldeles för snabb uppvärmning och då har man jämfört med de senaste 31 åren.  Skördepremiären i Beaune brukar vanligtvis vara omkring den 28 september varje år, men nu pratar man om att skörda omkring den 25 september.

Forskare har nämligen samlat arkiv över vinskördar som sträcker sig mer 660 år tillbaka i tiden och här ser man helt tydligt att druvorna i vinstaden Beaune, i Bourgogne-regionen, mognar allt tidigare sedan 1988.

Bourgognes varmare och alltmer torrare klimat är förstås orsaken och visar tydligt effekterna av klimatförändringar, men det behöver inte nödvändigtvis vara av ondo, menar forskare från Frankrike, Tyskland och Schweiz som studerat detta fenomen. Under de år där växtsäsongen vår och sommar är varm och torr mognas druvor självklart för att skördas tidigare än under kallare år.

Studiens fulla resultat publiceras i tidskriften Climate of the Past >>

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.