EU ger Absint klartecken för geografisk klassificering

Hem » Nyheter » EU ger Absint klartecken för geografisk klassificering

Efter långa och kontroversiella diskussioner som pågått under mer eller mindre 15 år, har den gröna alkoholstarka spritdrycken Absint nu fått ok från EU för att geografiskt ursprung-klassificeras till kommunen Pontarlier i Frankrike nära den schweiziska gränsen.

– Absinthe de Pontarlier – blir den nya geografiska beteckningen som ska användas vid märkning och presentationer EU, förstås under förutsättning att produktionsregler följs, regler och kvalitetsprinciper som dels handlar om utseende och färg samt att absinten måste produceras med malört och anis och ha 45% vol alkohol eller mer.

Länge har absint varit förbjuden i Frankrike, då man påstod att den skapade hallucinationer i bohemiska konstnärskretsar. Kända absintdrickare var bland annat Picasso, van Gogh, Degas och Toulouse-Lautrec.

96 år efter ”la fée verte” (den gröna fén) först förbjöds upphävdes slutligen förbudet 2011 i Frankrike.

Men nu har en domstol i Schweiz tillsammans med schweiziska absintproducenter gått emot EUs beslut om ursprungsbeteckning. Man menar från schweiziskt håll att man inte kan knuta absint till någon enskild geografisk plats. Vi får säkert höra mer snart….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.