Konstgjord tunga kan identifiera falsk alkohol

Att se skillnaden mellan en riktig och en falsk sprit kan rädda liv.

I en rapport, publicerad i tidskriften Nanoscale, har forskare vid University i Glasgow’s School of Engineering lyckats utveckla en konstgjord plasmatunga för att identifiera förfalskat vin och sprit. För att se om vin och sprit är äkta vara gör tungan en så kallad mikroskopisk smakprovning.

Att tungan har en potential vet vi genom att internationell branschmedia som de senaste åren rapporterat om incidenter där falsk sprit tillverkad bland annat Asien och Ryssland varit så farlig att den till och med dödat människor.

Men denna tunga är ett bra bärbart redskap med bra kemisk stabilitet och känslighet som kan användas när man vill prova om till exempel en whisky som kostar mycket är äkta eller inte. Tungan kan med 99% säkerhet smaka skillnaderna på exempelvis samma whisky och om den är 12, 15 och 18 år gammal eller i vilka tunnor och på vilket sätt den lagrats.

Tungan har även en sensor som är känslig för miljö- och smakförändringar. Man utför ett prov genom att använda bland annat avjoniserat vatten tillsammans med den sprit som ska testas och därefter mäter man spritens förmåga att absorbera ljus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.