Klimatförändringar pressar fram nya druvor i Bordeaux
För att mildra effekterna och kompensera för förlusten av aromer som den globala uppvärmningen orsakat av klimatförändringar har man för appellationerna Bordeaux AOC och Bordeaux Supérieur bestämt att godkänna 7 nya druvsorter för att användas i Bordeaux-viner.
Egentligen är dessa druvor inte alls nya som du ser i listan nedan, de odlas och används redan någonstans idag, dock inte just i Bordeaux. Andra druvor är gamla godingar som ska återanvändas och somliga är korsningar mellan traditionella druvor och utvecklats redan på 50-talet.
Det man söker efter är druvor som kan kompensera för klimatets påverkan på de egna Bordeaux-druvorna, exempelvis aromatiska druvor som både har en hög syra och en fin struktur. Dessutom ska dessa ”nya” druvor vara slitstarka och ha en bra motståndskraft mot mögel. Druvorna kan sedan få odlas till 5 % på areal och blandas till 10% med traditionella Bordeaux-druvor, enligt de nya reglerna.
Här är de 7 druvorna som ny väntas på godkännande att få inkluderas i Bordeaux’s druvpalett:
Röda
Marselan – motståndskraftig druva och korsning mellan Cabernet Sauvignon och Grenache Noir.
Touriga Nacional – Portugals populära nationaldruva, man spekulerade redan för 20 år sedan att vi skulle få se en ’Touriga d’Oc’….
Castets – gammal, bortglömd och motståndskraftig druva från Pyrenéerna som ska få en revival
Arinarnoa – är en tanninnrik druva med hög syra, en korsning mellan Tannat och Cabernet Sauvignon
Vita
Alvarinho – den syrliga vinho verde druvan från Portugal, mångsidig och motståndskraftig
Petit Manseng – gammal, motståndskraftig druva, även den från Pyrenéerna och som ska få en revival
Liliorila – en aromatisk druva och en korsning mellan Baroque and Chardonnay