Hos vilka grupper ökar intresset för ekologiska viner?

Hem » Nyheter » Hos vilka grupper ökar intresset för ekologiska viner?

kvinna med vinglas i handen sitter på en soffa i en röd klänning Att intresset totalt har ökat för ekologiska, organiska, biodynamiska viner samt naturviner förvånar nog ingen längre, då man ser en tydlig ökning och en trend. Man tippar att den ekologiska vinmarknaden kommer att producera 87,5 miljoner lådor eko-vin om 3 år.

Det är det globala amerikanska mat- och analysföretaget IWSR Drinks Market Analysis som rapporterade nya siffror på mässan Millesime Sudvinbio tidigare i år och man säger att folk generellt vill spendera mer på hållbara drycker samt att den totala arealen för organiska vinstockar har ökat med 234% sedan 2007 och nådde 400 000 hektar redan för 2 år sedan.

Rapporten pekar även på annat som kan vara intressant:

  • Vinkonsumenter i Europa är de som till största delen vill köpa ekologiskt vin och Europa som kommer att stå för 78% av den globala ekologiska vinmarknaden om 3 år.

EU definierar organiskt vin som vin som framställts av ekologiska druvor och med endast de metoder och tillsatser som är godkända för ekologiskt vin. Myndigheterna i medlemsländerna gör även regelbundna inspektioner i ett flertal år innan en potentiell certifiering ges.

  • Konsumenten är beredd att betala mer för ekologiskt vin.

Rapporten visar att man i genomsnitt betalar nästan 40 % mer för en flaska organiskt vin och att den kräsna eko-konsumenten köper mer rött vin än vitt eller rosé.

  • Eko-försäljningen är beroende av inkomst och land

Rapporten visar att de som väljer organiska viner tenderar att ha en högre inkomst. Det varierar även från land till land. I Frankrike går det allra sämst för organiska viner Där ligger försäljningen endast på 4 % ven om man ser en tydlig ökning, men det går långsamt. I Tyskland är den främsta vin-eko-konsumenten en kvinna över 50 år och med relativt hög inkomst. I Storbritannien, precis som i USA så är grupperna  millenniegenerationen, kvinnor och höginkomsttagare de som bryr sig om att köpa ekologiskt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.