Macron öppnade sin vinkällare

Hem » Nyheter » Macron öppnade sin vinkällare

Den franske presidenten Emmanuel Macron är i vintagen igen. Vi tycker det är kul att han är så förtjust i gott vin och vi vet sedan tidigare att han tar varje chans till att framhålla och promota de franska vinerna.

I samband med den årliga European Heritage Day i förra veckan, brukar man varje år öppna upp Elysée-palatset till en allmänhet för att visa det europeiska kulturarvet. Tusentals människor brukar köa för att besöka salongerna.

Detta år så firade president Macron genom att bjuda in de första 350 personer från allmänheten att få titta in i palatsets vinkällare efter att de anmält sig till en rundtur online. Samtidigt fick beskarna även en rundtur i det underjordiska köket och titta in hos palatsets blomsterarrangörer.

Turen i vinkällaren leddes av palatsets egen sommelier, Virginie Routis, som visade upp vinkällaren som skapades 1947 och som idag rymmer ca 14 000 flaskor. Trots att alla Frankrikes vinregioner faktiskt är representerade består ändå ca 50% av samlingen av goda viner från Bordeaux. Dessa viner serveras till statstjänstemän och diplomater som besöker presidentens officiella huvudkontor eller delegationer som kommer på middag.

“Vinet väljs alltid till rätterna menyn, berättar Virginie Routis, jag gör urvalet och sedan godkänner Madame och Monsieur Macron mitt val.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.