10 miljoner flaskor spanskt vin såldes som franskt

Enligt den franska dagstidningen Le Parisien såldes spanskt bulkvin som franskt slottsvin.

Den handlar om roséviner och 70 tusen hektoliter, det vill säga 10 miljoner flaskor rosé som under en period av 2 år – 2016 och 2017 – har märkts upp och sålts som franskt finvin. Med snygga château-etiketter och allt.

Den franska bedrägeriroteln varnade redan för detta 2015 och har sedan dess gjort en mycket grundläggande undersökning kring vinskojarligan på alla nivåer, från tillverkare till importörer till restauranger och distributörer. Det visar sig att 22% av de företag som undersöktes – 743 företag, var involverade i bedrägeriet. En del restauranger sålde vinet per glas, andra visade mer framåtanda och klistrade helt fräckt på falska etiketter som intygade att vinet var en fransk rosé. Man använde till och med franska symboler som den franska liljan eller ett band i blått, vitt och rött.

När man nystat klart i hela härvan väntar förstås dryga böter för alla involverade.

Detta spär naturligtvis också på de senast årens heta debatt med de franska protester där vinterrorister på motorvägar blockerat spanska viner och bland annat tömt last från bilar.  Vi har rapporterat om detta tidigare här och här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy