Varningstext i bästa cigarettstil på vinet

Frankrikes hälsominister, Agnès Buzyn, är i farten igen och har föreslagit nya etikettregler för vin och placera en 2 cm bred röd varningstext, mycket likt den vi känner igen från cigarettpaketen, fast på franska vinflaskor. Varningstexten ska säga att vin är skadligt för din hälsa, för gravida och för den som är under 18 år.

Reglerna för de nya vinetiketterna skulle träda i kraft i slutet av året och naturligtvis har de föreslagna reglerna förskräckt de franska vinproducenterna.

Nu har 64 av Frankrikes topproducenter, bland annat Domaine de la Romanée-Conti, Yquem och Pol Roger skrivit ett öppet och argt brev till den franska dagliga Le Figaro. Producenterna menar att man genom en sådan varningstext ger sken av att franska viner är en farlig produkt som bör undvikas.

I deras brev till Le Figaro förklarade gårdarna:

“Vi är förmyndare till ett exceptionellt arv: fransk vinodling. Vi bevakar detta arv och är medvetna om vad det innebär. Vårt arbete består varje dag av att driva våra vingårdar och göra en exceptionell produkt. …. Varje dag, genom att exportera våra produkter, delar vi med världen, nybörjare och vinälskare, lite av Frankrikes själ…Varje dag i våra källare, våra vingårdar och slott, välkomnar vi tusentals turister som vill upptäcka en bit fransk konst som hela världen avundas oss och där vårt vin spelar en ledande roll…Ska vi verkligen behöva skicka våra franska viner till hela världen med röda varningsetiketter täckta av dödliga tecken?”

Ord och inga visar. Regeringen har ännu inte svarat på protesten och tagit ställning till det nya etikettförslaget.

Vin och hälsa har varit ett hett ämne i Frankrike sedan en tid. Vinjournalen har skrivit om det, bland annat då till och med president Macron blev hårt kritiserad av Agnès Buzyn  för att han drack ett glas vin till lunchen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy