Japanska vinmakare hotas med utvisning

Hem » Nyheter » Japanska vinmakare hotas med utvisning
Foto: Le Parisien

Franska staten hotar att deportera paret Shoji, två japanska vinmakare som bott legalt i Frankrike sedan 2011 och på sin lilla vingård på 3,5 hektar i närheten av kuststaden Collioure i Roussillon.

Paret har tidigare arbetat i Bourgogne under flera år innan de köpte en egen vingård där de sålt sitt vin till ett flertal restauranger i Frankrike som bland annat Le Verre Volé i Paris samt även michelinstjärne-restaurangen El Celler de Can Roca som ligger på andra sidan gränsen i Spanien.

Anledningen är att man tycker att paret ska utvisas är att staten inte tror att deras vingård kommer att kunna bära sig ekonomiskt. Paret har investerat 100 000 euro av egna sparpengar och har ett lån på 50 000 euro. Den franska staten är tveksam till att de kan betala skatter, amorteringar för att sedan kunna leva på intäkterna.

Men redan har paret fått order för efter skörden 2018. De själva är inte oroliga och menar att vingården är ekonomiskt lönsam. Hela historien har nu lett till att både media och människor tagit parti för paret och skrivit på en protestlista om att de ska få stanna kvar i Frankrike. Hittills fått över 25 000 signaturer för när ärendet ska tas upp inför en domare i september. Vi håller tummarna för paret!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.