Lagra vinflaskor liggandes – en myt?

Hem » Nyheter » Lagra vinflaskor liggandes – en myt?

Forskare menar att det stämmer inte att man måste lagra vinflaskor liggandes ner så att korken inte ska torka ut. Detta kan till och med visa sig skadad vinet, säger Dr Miguel Cabral i Portugal som hänvisar till undersökningar och rapporter från Australian Research Institute om kork redan sedan 2005 och som publicerades. I studierna använde man sig av chardonnay- och rieslingflaskor med olika korkar som lagrats liggandes under 5 år.

En kork kommer aldrig att torka ut om det är tillräckligt fuktigt i lagringsutrymmet.

“Fuktigheten i miljön kring flaskan kommer inte att ha någon som helst betydelse eftersom korken påverkas av fuktigheten i flaskan”, sa Cabral och visar att en studie där man blött korkar som ibland till och med krymper ihop faktiskt skadar flaskan. En blöt kork, menar han, kan till och med försvaga korkens cellstruktur, på så sätt inte hålla tätt och därmed också skada vinet. Däremot kan temperaturen ha en direkt inverkan på vinets färgutveckling genom att påskynda en rad kemiska reaktioner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.