Munkar letar originalrecept för gammalt öl

Hem » Nyheter » Munkar letar originalrecept för gammalt öl

I ett gammalt kloster i Grimbergen i Belgien vill munkar återigen brygga sitt eget öl som man gjort flera hundra åt tidigare. Problemet är bara att man inte hittar det ursprungliga originalreceptet från 1700-talet.

Du kanske känner igen namnet och tänker på det Grimbergen öl som idag bryggs under licens för den internationella marknaden av Alken-Maes och Carlsberg. Många tror förstås att ölet är bryggt efter det gamla receptet, men det är det alltså inte.

Munkarna vill gärna återuppliva den gamla traditionen och brygga sitt eget medeltida hantverksöl igen, om än i liten skala. För att göra detta vill man förstås gärna få tag i originalreceptet, men detta hittar man alltså inte.

Nu har forskare grävt i klostrens arkiv för att hitta det gamla receptet, inte helt enkelt, eftersom allt är skrivet på gammal holländska. Det man dock har hittat är kvitton på ingredienserna i ölet, som exempelvis gammalt korn som man köpte av lokala bönder. Det man fortfarande saknar är själva sammansättningen.

Det gamla klostret som grundades 1128 har förstörts tre gånger sedan dess på grund av krig och revolution, så kanske man aldrig kommer att hitta originalreceptet och då behöver man ”höfta”.

Både Alken-Maes och Carlsberg har sagt att det gärna sponsrar ett mikro-bryggeri i klostret och man hoppas nu att det första ölet kan bryggas och stå klart 2020.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.