En bakfull mus på Spritmuseum

Hem » Nyheter » En bakfull mus på Spritmuseum
Absolut Cattelan, av Maurizio Cattelan

Lagom till sommaren och turistsäsongen öppnar Spritmuseum sin nya konstutställning Absolut Art Collection – The Wilder Side och en samling djur tar över museet när konstnärer från hela världen har tolkat den ikoniska Absolut-flaskan.

Det är fluffiga hundar, mytologiska vidunder och metamorfoser mellan djur och människa. Krälande, svävande, surrande, spinnande och ylande. Motiven rör sig från polartrakterna till tropikerna, via flyttfåglar och dansande sjöstjärnor. Allt i sällskap med en flaska Absolut Vodka.

Konstnärerna har i stort sätt fått fria tyglar. På bilden syns ett exempel: Maurizio Cattelans bakfulla mus.

Gestaltningen är så långt man kan komma ifrån den vita kuben. Konsten hänger på färgglada väggar och i ett charmigt skogsruckel, omgiven av underliga djurläten som om vi vore djupt inne i Louisianas svampmarker. Christian Sandell från Hangmen Studios har designat och byggt utställningen tillsammans med Mia Sundberg och co-curator Kirsten Hinder från Nordic Stories.

Konstverken i Absolut Art Collection har varit underlag för globala annonser och reklamkampanjer. När svenska staten sålde Vin & Sprit AB, inklusive varumärket Absolut Vodka, till franska koncernen Pernod Ricard slogs det fast att konstsamlingen var av kulturhistoriskt värde för Sverige och inte skulle ingå i köpet. Istället fick den ett nytt hem på Spritmuseum 2008.

Utställningen pågår mellan 21 april till den 9 september 2018.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.