Vinproducent i Bordeaux skyldig till bedrägeri

Hem » Nyheter » Vinproducent i Bordeaux skyldig till bedrägeri
Åklagare Anne Kayanakis foto: 20minutes.fr

En ledande Bordeauxproducent befanns skyldig till bedrägeri när de försökte avyttra ett bordsvin som ett dyrare kvalitetsvin och i rätten bötfälldes producenten för dryga 4 miljoner i svenska kronor. Även producentens före detta inköps- och källarchef, blev dömd till böter på omkring 150 000 svenska kronor.

Bedrägeriet uppdagades när inspektörer från Frankrikes bedrägerirotel gjorde ett oanmält besök hos producenten för att granska lagret i vinkällaren. Man märkte då att det saknades ca 200 000 liter av ett billigare bulkvin medan man i redovisningen plussat på samma ungefärliga mängd på de dyrare finvinerna. Inspektörerna gjorde sedan ytterligare två besök under de närmaste 21 månaderna. Vinerna var ämnade till att säljas på den kinesiska marknaden.

“Vi anser att detta är ett grovt brott eftersom dessa typer av bedrägerier smittar av sig på hela franska vinbranschen,” sade domaren Caroline Baret.

Den dömde producenten framställer främst bulkviner men även mer kvalitativa viner som exempelvis Borie-Manoux, de Malet de Roquefort och Cordier Mestrezat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.