Världens dyraste Scotch – för dyr för att vara sann?

Hem » Nyheter » Världens dyraste Scotch – för dyr för att vara sann?

Nyligen bekräftade ett laboratorietest att en Macallan från 1878 som såldes på det anrika The Waldhaus Hotel Am See i St Moritz i Schweiz för £ 8000 per dram inte var äkta vara.

Det började med en kinesisk kund, Zhang Wei från Peking, journalist och författare, som i somras beställde in och betalade nästan 10 000 schweiziska franc (omräknat 7 700 £ eller 10 050 USD) för ett enda glas av denna mycket sällsynta skotska whiskyn, även kallad världens dyraste Scotch.

När misstankar och diskussioner uppstod i media om whiskyns ålder skickade Rare Whiskey 101, en agent och whiskykonsult whiskyn för analys för hotellets räkning. Man anlitade då laboratorier och experterna vid University of Oxford för att testa innehåll och ålder. Man fann att innehållet i flaskan från 1878-flaskan troligtvis var från mellan 1970 och 1972 och med största sannolikhet bestod av en blandning av 60% malt och 40% korn, alltså, det var ingen malt whisky alls.

Hotellchefen flög därefter till Kina och man har personligen återbetalat summan för whiskyn till sin kinesiske gäst.

David Robertson, grundare av Rare Whiskey 101 tycker att detta är ytterligare ett exempel på att förfalskningar inom dryckesvärlden blir allt mer vanliga, eftersom efterfrågan på rariteter ständigt ökar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.