Mingel, pompa & ståt när de gamla spritfaten är tillbaka på Reimersholme

Hem » Nyheter » Mingel, pompa & ståt när de gamla spritfaten är tillbaka på Reimersholme

Den 13 september firas att de gamla faten från den lokala spritfabriken är upprustade och tillbaka på Reimersholme. Södermalms stadsdelsförvaltning har restaurerat de gamla spritfaten vid promenadstråket längs Reimersholmskajen och den 13 september invigs upprustningen.

Faten härstammar från tidigt 1900-tal när vin- och spritcentralen höll till på Reimersholme och de har därför ett kulturhistoriskt värde. Att restaurera dem har krävt ett komplicerat arbete.

– Fyra kubikmeter sågad ek som lagrats utomhus i tre år har använts för att få tunnorna att se så autentiska ut som möjligt, säger Kenneth Kempendahl, som är stadsmiljöchef Södermalms stadsdelsförvaltning.

Den 12 september klockan 10.00 fraktas faten från Beckholmen där de har rustats upp. Omkring klockan 10.40 passerar fartyget Danvikstull och går därefter ut mot Reimersholme för avlastning av den största tunnan. De mindre tunnorna lyfts på plats samma dag som invigningen.

– Faten är otroligt stora. Diametern på den största av de tre tunnor vi renoverat är 3.5 meter och den rymmer omkring 20 kubik. Som ett garage för en mindre bil alltså, säger Kenneth Kempendahl.  För dig som har vägarna förbi ser programmet ut så här:

Program 13 september

Klockan 17.00 invigningstalar Anders Göransson (S), ordförande i Södermalms stadsdelsnämnd, Måns Flensburg, byggledare Odysseus Innovation och Nadja Karlsson, dryckesexpert Spritmuseum.

Klockan 17.30 bjuds det på musikunderhållning och mingel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.