Italiens vinhistoria förändras drastiskt

Ett team av arkeologer från University of South Florida gjorde nyligen en fantastisk upptäckt i Monte Kronio i Agrigento utanför Siciliens sydvästra kust. Man hittade gamla vinkrukor som man kan datera tillbaka ända till 4000 f Kr. Man antar därför att man redan då började med vinframställning i Italien.

Men varför är detta fynd så speciellt?

Jo, för hittills har man trott att vinodling och vinproduktion i Italien utvecklades långt senare, faktiskt så sent som 1300-1100 f Kr, då man tidigare hittat fynd från den tiden och även rester av gamla vingårdar. Detta förändrar alltså Italiens vinhistoria om det är så att man redan 4000 f Kr började odla och framställa vin.

Hur ser då dessa fynd ut? Analyserna visar att man hittat vinkrukor av glaserad keramik och även funnit spår av vinsyra och dess natriumsalt, som förekommer naturligt i druvor och vinframställningsprocessen och att dessa fynd är från 4000 f Kr, vilket gör vinet mer än 6000 år gammalt. Fynden kräver också att keramiken är nästan helt intakt för att man ska kunna åldersbestämma dem och så var det i detta fall.

Man kan lugnt säga att detta är det tidigaste fyndet av vinrester i hela Italien.  Forskarna fortsätter nu sin undersökning för att kunna se om vinet var rött eller vitt.

 • 4
 •  
 •  
 •  
 • 7
 •  
 •  

Caveau des Jacobins Chardonnay

Ett elegant och uttrycksfullt vin med hög mineralsälta, producerat av ett av Frankrikes äldsta vinproducentkooperativ.

Artikelnummer: 2292

Typ: Vitt Vin

Producent:Caveau des Jacobins/Chateau Béthanie

Land: Jura (Jura och Savoie)

Alkohol:12 % Vol. %

Pris:95 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Jag godkänner villkoren

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna
 • 4
 •  
 •  
 •  
 • 7
 •  
 •