Promillekoll på badplatser

Undersökningar visar att varannan person som drunknar i Sverige har druckit alkohol och fyra av tio personer tycker att det är okej att dricka alkohol när de badar. För att försöka att minska antalet drunkningsolyckor i sommar kommer försäkringsbolaget Trygg-Hansa att sätta upp alkoholmätare vid livbojar på badplatser runt om i Sverige eftersom många badar i samband med att man dricker alkohol. För att använda alkomätaren ska man ladda ner en app som kopplar upp mobilen så att man kan blåsa. Resultatet kan sedan avläsas på mobilen.

Men på Svenska Livräddningssällskapet är man skeptisk till idén med alkomätare och man tror inte att det kommer att påverka människor att dricka mindre eller inte alls i samband med bad. I genomsnitt har 120 personer omkommit i drunkningsolyckor runt om i Sverige de senaste fyra åren. Ungefär hälften av dessa personer har druckit alkohol.

Först ut är badplatserna: Tylösand, Betnesand i Umeå, Lögastrand i Västerås, Lyssnaängsbadet i Uppsala, Hornsbergs strand i Stockholm, Tanto i Stockholm, Glan i Norrköping, Kallis på Gotland, Böda sand på Öland, Askimsbadet i Göteborg och Ribersborg i Malmö.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy