Intressant lansering – Five Virtues Limited Edition i begränsad serie

Hem » Nyheter » Intressant lansering – Five Virtues Limited Edition i begränsad serie

I de skotska högländerna har Tomatin tillverkat whisky sedan 1897. Nu lanserar de en ytterst begränsad serie om fem whiskies som hyllar den urgamla konsten. De två första; Tomatin Limited Wood Edition och Tomatin Limited Fire Edition släpps den första juni i Systembolagets beställningssortiment för 649 kronor styck. I Sverige kommer endast 18 flaskor av varje att säljas från och med 1/6 i beställningssortimentet.

Trä, eld, jord, metall och vatten är de fem elementen som allting bygger på och samma sak gäller då även whisky så klart. I Tomatin Five Virtues serie har man tagit fram en whisky för var och en av dessa element och låtit en av de ledande brittiska konstnärerna, Eva Ullrich, genom konstverk tolka de fem elementen på sitt sätt.

The Wood Edition

Genom att använda noggrant utvalda franska, amerikanska och ungerska ekar som fått whiskyn att mogna på ett alldeles speciellt sätt representerar den ändå och omisskännligen destilleriets stil. Tomatin Limited Wood Edition håller 46% och påminner om en perfekt balanserad Old Fashion cocktail med smaker av apelsinskal, mjuk vanilj och ek. Doften är ekig, komplex och rund med en värmande rostad underton. Avslutningen är lång och rund med en rik kryddig ton.

The Fire Edition

För den här whiskyn har Tomatin gjort något som är både ovanligt och annorlunda. Man har tagit fat som kolats till en tidigare fyllning, plockat isär dem, kolat dem igen och sedan gjort nya fat. Och det är helt klart att proceduren på nytt lockar fram nya fräscha vaniljtoner. Även den här whiskyn håller 46% och den ger en omedelbar minnesbild av en söt äppelpaj pudrad med kanel i smaken. Den närmast krämiga knäckigheten har ett litet sting av citrus med en torr och delikat kryddig avslutning.

Alla fem whiskies är producerade i mycket korta serier och vi whiskyälskare i Sverige har fått en liten tilldelning om 18 flaskor av var, så det gäller att vara snabb!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.