Värsta frosten i Frankrike sedan 1991

Hem » Nyheter » Värsta frosten i Frankrike sedan 1991

Man blir onekligen förvirrad när det gäller världsklimatet. Det blir varmt och det blir kallt. Vi pratar om hur mycket sötare vinerna blir när det ständigt blir varmare, men samtidigt snöar det hos oss i Skandinavien och haglar och fryser långt ner på kontinenten.

Och nu är det riktigt illa! Samtidigt har Frankrike och främst Bordeaux haft hagelstormar och frost ända in i slutet av april. Effekterna har varit förödande för vingårdarna.  Man uppskattar att 70% av vingårdarna har fått partiella skador på sina vinstockar när temperaturer sjönk ända ner till -4° under två på varandra följande morgnar. Det behövs egentligen inte så mycket mer för att göra stor skada.

Omkring 20% av odlarna har förlorat mellan 90% och 100% av sin potentiella skörd när hela  Bordeaux drabbades. En vingård, Château Couraze i Fronsac, berättar att man förlorat 95% av sin produktion på endast två timmar och flera andra instämmer. Minst 75% av de 250 vinproducenterna i appellationen har drabbats mycket hårt.  St Emilion, Castillon och Montagne St Emilion är särskilt drabbade. 

Nu ser det ut som vinter i vingården en först om en månad när stockarna ska blomma, så vet man exakt hur stora skadorna är.

Vi skänker en varm tanke till alla franska vingårdar som drabbats!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.