Vinproducenter i Languedoc vill överge appellationsbeteckningen

Hem » Nyheter » Vinproducenter i Languedoc vill överge appellationsbeteckningen

Många vinproducenter i södra Frankrike är trötta på den rådande byråkratin i samband med AOC kvalitetsbeteckningarna.  På 30-talet grundades INAO – Institut National des Appellation d’Orgine, som utfärdar regler och tillstånd i samband med de regionala komplexa kvalitetsstandarder kring Frankrikes AOC ramverk, men är idag en organisation som anses både byråkratisk och mossig, menar många vinproducenter.

En hel del vinproducenter vill välja bort det regionala appellationssystemet till förmån för det generiska Vins de France-märket som företräder vinproducenter från olika regioner i Frankrike som konsekvent producerar viner god kvalitet och bra stil. Detta betyder att appellationssystemet sätts alltmer ur spel eftersom producenterna inte vill tvingas till de ramar som gäller och hellre få en frihet att göra viner utanför AOC systemet. Skarp kritik med motiveringen: man vill kunna odla druvor och producera viner som konsumenterna vill ha och inte för att blidka ett föråldrat system.

Andra vinproducenter betraktar dock fortfarande appellationssystemet som ett av regionens viktigaste försäljningsargument. Den intressanta diskussionen fortsätter alltså.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.