Känd gammal målning av vinguden Bacchus har hittats av FBI

Credit: Stern Foundation / FBI

En hundraårig gammal målning av den romerska vinguden Bacchus har hittats i New York av FBI-agenter. Målningen av Jan Franse Verzijl stals för c:a 80 år av nazisterna som sedan sålde målningen 1936.

Målningen hittades på grund av ett tips som kommit in till FBI redan 2015. Tavlan hängde då på en konstmässa i New York. Den nuvarande ägaren, galleri Luigi Caretto i Turino, Italien, hade ingen aning om ursprunget och avstod frivilligt från äganderätt.

Konstnären Jan Franse Verzijl, som levde mellan 1599 och 1647 har målat den kända tavlan som föreställer en ung Bacchus håller i en kanna och läppjar vitt vin med håret fullt av vinblad.

FBI gav målningen tillbaka till ättlingarna av Dr Max Stern, en judisk konstgallerist som under Hitlertiden tvingades att fly från Nazityskland på 1930-talet och flyttade till USA. Tavlan har nu donerats till Max och Iris Stern Foundation i New York.

Vinguden Bacchus var den romerska guden som hade en grekisk motsvarighet, guden Dionysos. Bacchus är också namnet på en vit druvsort.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy