Alkoholen flödar över gränserna

Hem » Nyheter » Alkoholen flödar över gränserna

Norrmän köper öl, vin och sprit i Sverige och Danmark. Svenskar handlar i Tyskland och Danmark. Danskar handlar i Tyskland och finländare handlar i Estland. Tyskland och Estland har dessutom ännu lägre punktskatter på alkohol än vad de nordiska länderna har. Skillnaden i ölskatt är 570 % mellan Norge och Danmark. När det gäller vin och sprit är skillnaden över 300 % mellan högsta och lägsta skattesatserna.

Privatimporten gör det svårt att driva en alkoholpolitik baserad på hur mycket varje svensk dricker, eftersom statistiken måste baseras på gissningar istället för fakta.

Sveriges Bryggerier, har kommit ut med en intressant riksomfattande rapport ”Så in i Norden olika” som kartlägger försäljningen öl, vin och sprit i norden.

Hur mycket dricker egentligen varje svensk när en mycket stor del av alkoholen handlas i andra länder, och en stor del av systembolagets varor hamnar i Norge?

Det är inte svårt att inse att den stora privatimporten och smugglingen gör att staten förlorar enorma summor i skatteintäkter och det blir betydligt svårare att driva en aktiv alkoholpolitik.  Den smugglade alkoholen säljs utan ålderskontroller.

Vill du bläddra lite i rapporten, så kan du läsa och ladda ner hela rapporten på www.sverigesbryggerier.se

Sveriges Bryggerier är Bryggareföreningen, Sveriges äldsta branschorganisation och representerar ölbryggerierna, cider-, vatten- och läsktillverkarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.