SVT dokumentär tvingar vingårdar till förbättringar

Hem » Nyheter » SVT dokumentär tvingar vingårdar till förbättringar

Kommer ni ihåg reportaget ”Bittra druvor” som sändes i svensk tv i oktober förra året?

Journalisten Tom Heinemann avslöjade hur flera stora vingårdar i Sydafrika helt struntade i att följa både den sydafrikanska lagen och inte heller Systembolagets etiska kod för arbetsvillkor för sina anställda.

Flera sydafrikanska vingårdar har efter reportaget fått skärpa sig och visar nu en vilja till att förbättra för sina anställda efter att dokumentären fått så stor uppmärksamhet – inte minst i sydafrikanska medier.  Myndigheterna i Sydafrika har nu tagit i med hårdhandskarna genom att göra oanmälda inspektioner på de vingårdar som var med i dokumentären och tvingar nu dessa att vidta snabba förbättringsåtgärder.

Området Leeuwenkuil är en av Systembolagets största sydafrikanska leverantörer och i området finns 30 vingårdar. Tre av dessa gårdar, varav en var med i filmen, fick besök av inspektörerna som fann flera brister som dessutom hade pågått under flera år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.