Sommelier-mästare har tjockare hjärnor

hjarnaNEWS.  Alla vet hur tufft det är att bli sommelier-mästare. Tentorna är ökända och förmodligen de mest krävande som en vinexpert kan gå igenom.

Nu har forskare i en vetenskaplig studie upptäckt att en sommelier-mästare verkligen tränar sina hjärnor i ett slags mentalt gym. För att bli en duktig sommelier krävs en enorm kvalitativ smidighet och studien pekar på att delar av hjärnan då blir fysiskt tjockare för att kunna kontrollera den sensoriska perceptionen som gör yrket så speciellt.

Det var när forskare jämförde hjärnor med en kontrollgrupp med “vanliga” människor, hade sommelier-mästarna ett ”tjockare” sensorisk del i hjärnan som också kan associeras med en större minneskapaitet. Inte så konstigt kanske eftersom sommelierer behöver hålla smaker och dofter av otaliga viner i huvudet. Smaker och dofter handlar ju om sensoriska stimuli som tränats in under flera års erfarenhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy