Robot används i vinproduktion

Hem » Nyheter » Robot används i vinproduktion

robotRoboten Genesis, en ”vinfermentor”, föddes i ett forskningscenter i Italien för att effektivisera produktionen av vin och den används i italienska regioner som Piedmonte, Kalabrien, Sicilien, Sardinien och Toscana.

Roboten har vissa likheter med R2Ds i Star Wars. Den här lilla krabaten har huvud, kropp och handtag som ser ut som öron och den ska sköta delar av vinifieringen och arbeta effektivt med att ta fram det bästa ur varje druva.

Roboten hjälper att bland annat till med att mäta sockerhalt, anticyaniner och flavonoider, matar sen in alla detaljer i ett program och anpassar därefter skalmaceration, jäsning samt tekniska funktioner som bland annat syresättning, baserat på hur enheten har varit programmeras. Genesis är utvecklad av forskaren Dr. Donato Lanati vid forskningscenteret Enosis i Fubine, Italien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.