Kaliforniens vingårdar kan pusta ut

arsenicI över ett år har några av Kaliforniens största vinproducenter suttit i en uppmärksammad rättstvist och stått anklagade för att i “hemlighet skulle förgifta vinkonsumenter” med för höga halter av arsenik. Det har totalt gällt 83 vinmärken.

California Wine Institute (samlingsorgan för vinodlarna) argumenterade i domstol att vingårdarna genom att inte ange förekomsten av arsenik i sin märkning inte heller gjort något som stod i strid med Kaliforniens märkeslagar.

Man hävdade att de nuvarande etiketter som ju varnar om faror med alkohol, uppfyller samtliga legala krav, och det  finns inte heller någon direkt lag om att spårmängder av arsenik i vin utgör en hälsorisk. Man har alltså inte gjort fel, hävdade vinproducenternas organ.

I förra veckan lade en domare i Los Angeles högsta domstol ner målet. Domare John Shepard Wiley som tog beslutet efter en grupptalan, där advokater för målsägandena förklarade sin syn. Shepard Wiley sa att han inte fann några grunder för att vinmakarna gjort något lagligt fel i märkningen av vinet eller att vingårdarna i “hemlighet och med uppsåt skulle förgifta vinkonsumenterna”.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.