Kaffe hjälper mot skrumplever?

Hem » Nyheter » Kaffe hjälper mot skrumplever?

coffee1Överdriven alkoholkonsumtion, immunsjukdomar och fettlever orsakar bland annat fetma och diabetes och dödar idag mer än 1 miljon människor varje år i hela världen. Att dricka mer kaffe kan hjälpa till att minska leverskador som är förknippade med ett övermått av alkohol, säger forskare i en ny studie där totalt 430 000 människor deltog. I 44 % visade det sig att om man drack 2 koppar kaffe – utöver det personliga normalintaget per dag – så löpte man lägre risk att utveckla skrumplever (Cirros).

“Skrumplever är en potentiellt dödlig sjukdom som det idag inte finns något botemedel emot “, säger Dr Oliver Kennedy på Southampton University i Storbritannien som publicerade studien.

Dr. Kennedy och hans kollegor gjorde en sammanlagd analys av den genomsnittliga kaffekonsumtionen. Hur mycket kaffe behövde man dricka? Det visade sig att 2 koppar per dag utöver vad man normalt dricker, minskar risken för att få en leversjukdom.

I alla utom en studie, minskade risken för skrumplever om man ökade sitt intag av kaffe.

Men resultaten öppnar också upp för en del frågor. Det är oklart exakt hur kaffe kan leda till en sundare lever beroende på vilken typ av kaffeböna eller bryggmetod man använde. Bryggkaffe visare sig effektivare mot Cirros än kokkaffe. Och ska kaffet helst drickas svart eller duger 2 koppar sötad latte med karamellsmak?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.