Nya riktlinjer alkohol i Storbritannien

Reglerna för alkoholkonsumtion i England, Wales och Nordirland har inte ändrats sedan 1995. Men nu verkar det vara dags. Dame Sally Davies, Englands chefsläkare, tror inte alls på några goda hälsoeffekter av vin eller alkohol och menar att regeringen nu måste skärpa sig och ta tag i hela alkoholkonsumtionen, eftersom det inte finns någon säker nivå för konsumtionen.

De nya reglerna ska gälla i hela Storbritannien, även Skottland, och betyder i princip en rekommendation att man inte fördelat bör dricka mer än 6 glas vin i veckan. Mängden totalt baserar sig 14 units och ett glas vin räknas som 175 ml och motsvarar 2,3 units (enheter). Man rekommenderar också att alla ska ta några alkoholfria dagar varje vecka.

Det hela grundar sig i forskning och sambandet mellan vissa cancerformer och alkoholkonsumtion.

Samma riktlinjer gäller för män och kvinnor utan åtskillnad. Man halverar nu alltså den tidigare godkända mängden för män och därmed ligger gränsen för riskbruk till och med lägre än i Sverige.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy