Klagomål mot arsenik i kaliforniska viner

Hem » Nyheter » Klagomål mot arsenik i kaliforniska viner

I en stämningsansökan hävdas att 28 vingårdar bryter mot gällande lag och medvetet producerar vin med förhöjda nivåer av arsenik. Man anklagar vinproducenterna för att marknadsföra och sälja viner med spår av oorganisk arsenik upp till 500 % mer än vad som är tillåtet. Branschorganisationen, The Wine Institute, fördömde klagomålet som rent nonsens och menar att detta är en PR-kupp för att skrämma allmänheten till att tro att det inte skulle vara säkert att dricka dessa viner. Stämningsansökan är framförallt riktat mot billigare vita och röda viner. Kring hela rättegången har det blivit ett stort tjohej inom branschen. Målsägarnas advokat Brian Kabateck säger att ”Producenterna har hänsynslöst och upprepat sålt arseniksmittat vin till konsumenter.”
Vinproducenterna och vingårdarnas föreningar har däremot varit snabba med att gå emot och påpeka att klagomålet är falskt. Man säger att de nivåer som man nu klagar över ligger långt under av vad många andra länder i världen anser som godkända.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.