Pepparsmaker i vin kartläggs

För första gången någonsin har man kartlagt föreningen rotundon som ger upphov till en smak av peppar i vinet. En australiensisk vingård där man odlar Shiraz var föremål för undersökningen som publicerades av Australian Journal of Grape and Wine Research. Befintligheten av rotundon beror till stor del av jordmån, temperatur och solmängd, och enligt resultaten fann man att mängden varierade kraftigt på en relativt liten yta. Rotundonmängden mättes i 177 rankor i ett område som är känt för att producera peppriga viner, och samband kunde knytas med områdets terroir. Man tror att forskningen ska kunna användas för att kunna påverka vinets olika stilar mer genom att välja hur och var man planterar rankorna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.