Våra näsor känsligare än vi trott

Hem » Nyheter » Våra näsor känsligare än vi trott
Man har länge trott att den mänskliga näsan kan skilja på runt tio tusen olika dofter. Detta har nu visat sig vara falskt, då det nyligen visat sig att siffran ligger på en hel biljon. Detta har man fått reda på genom att låta 28 personer dofta på tre olika doftprover i 200 omgångar och identifiera dofterna. En biljon är dock en uppskattad siffra. Doftproverna som användes vid försöket innehöll maximalt trettio olika doftkomponenter, något som kan jämföras med de fyra hundra som finns i kaffe. Man skulle alltså kunna göra testet mer komplicerat och komma upp i ännu högre siffror. Att hunden skulle ha bättre luktsinne än människan har därmed dementerats; det är snarare så att hunden känner vissa dofter bättre än människan och vice versa.
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.