Fransk vinmakare vägrar behandla insekter – riskerar fängelse

Hem » Nyheter » Fransk vinmakare vägrar behandla insekter – riskerar fängelse
Franska ekologiska vinmakaren Emmanuel Giboulot vägrar använda bekämpningsmedel mot insekter som kan sprida sjukdom. Han kommer att ställas inför rätta i domstolen i Dijon för att ha vägrat följa order om besprutning då en växtsjukdom misstänks spridas genom insekter. Gräshoppan Scaphoideus titanus misstänks vara smittospridaren av sjukdomen flavescence dorée som kan orsaka stora skador på vingårdar. Giboulot hövdar dock att det bekämpningsmedel man beordrat inte fungerar, och att det skadar andra viktiga arter i ekosystemet, som till exempel bin. Han menar också att det finns andra, naturligare sätt att stoppa spridningen. Han riskerar nu upp till sex månaders fängelse och 30 000 euro i böter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.