Maremma, ett smultronställe i Toscana
Chiantiviner är kanske de vanligaste vinerna från Toscana, men det finns tre minst lika bra vinsorter som också anses vara bland de finaste vinerna från Italien. Dessa är vinerna från Maremma, Nobile-vinerna från Montepulciano och Brunello-vinerna från Montalcino.
Det finns tre huvudklassifikationer av viner från Maremma:
- Monteregio di Massa Marittima D.O.C.
- Morellino di Scansano D.O.C.G.
- Montecucco D.O.C.
De tre olika klassifikationerna är grunden till nästan alla viner som produceras i Maremmaregionen i Toscana. Det finns också en fjärde klassifikation, Maremma Toscana I.G.T. Detta är i huvudsak en övergripande klassifikation, som används för att täcka upp alla viner som produceras i regionen, men inte nått upp till standarden för D.O.C. eller D.O.C.G.-status.
Vad är det som skiljer viner från Maremma ifrån de från andra delar av Toscana? Många anser att det är klimatet. Det lilla området av Toscana har sitt eget mikroklimat, som på många sätt påminner om det på Sicilien, men utan ytterligheterna. Den varma solen skapar otroligt lena tanniner, som gör att dessa viner är fylliga, men utan de höga syranivåer som så många av de italienska vinerna har.
Frågor och svar:
Vilka är de tre huvudklassifikationerna av viner från Maremma?
Vad är Maremma Toscana I.G.T.?
Vad är det som skiljer viner från Maremma ifrån de från andra delar av Toscana?
Vilka är de tre minst lika bra vinsorterna från Toscana som anses vara bland de finaste vinerna från Italien?
Vilken av de tre huvudklassifikationerna av viner från Maremma har D.O.C.G.-status?
Vinguider relaterade till denna artikel
Vinjournalen.se Tips
Faktaruta
Relaterade inlägg
Inget hittades