Hem » Vin Tips » Barbera – Italiens poppisdruva

Barbera – Italiens poppisdruva

I Sverige tycker vi generellt mycket bra om de italienska vinerna som produceras på fantastiska druvorna Sangiovese, Nebbiolo och Montepulciano. Detta är viner som går hem på alla middagar.

Men det finns faktiskt en druvsort som befunnit sig lite i skymundan de senaste decennierna men som nu verkar få en riktig revival och det är druvan Barbera.

Mest anses Barbera vara en inhemsk druva och vinet anses som ett “folkets vin”. Italienarna tycker så pass bra om druvan att de helst vill behålla Barberaviner för sig själva!

Barbera är den tredje mest planterade druvan i hela Italien och den är ganska gammal, nästan tusen år äldre än till exempel Cabernet Sauvignon. Barberavinerna har en djup röd färg och vinerna lagras på ekfat och de har dessutom en hög syra och nästan inga tanniner. Vinerna är ofta unga och de är friska, lite kryddiga i smaken med röda frukter, som hallon, körsbär, torkade jordgubbar, plommon och björnbär. Barbera känns också igen på dofter som viol, lavendel, rökelse, vanilj, muskot eller anis till exempel.

Man tror att druvan Barbera härstammar från kullarna kring Monferrato i centrala Piemonte, som också är det stora vinodlingsdistriktet i nordvästra Italien. Det är i synnerhet i Monferrato som druvan växer och nästan hälften av alla druvor som idag odlas i Piemonte är Barbera. Den odlas på de nedre sluttningarna nedanför andra druvor som till exempel Nebbiolo.

Vinerna har beteckningar som Barbera d’Alba, den mest kända Barbera som är ett DOCG vin. Barbera Sarda och Barbera d’Asti är några andra beteckningar. Man gör dessutom inhemska frizzanten Barbera del Monferrato DOC.

De finaste Barberavinerna består av 100% oblandad Barberadruva, fast druvan är också populär som blanddruva.

Barbera är en supergod druva till en svamppizza med tryffelolja eller helt enkelt till en spagettirätt.

Har du inte provat den än, så leta efter ett vin med Barbera d’Asti på etiketten. Då ska du passa på att handla på dig en extra flaska eller två som du kan lagra i 2-4 år.

Den kanadensiske vinkännaren och journalisten Bill Zacharkiw på Montreal Gazette pratar varmt om Barberadruvan. Om du vill hitta ett liknande vin på Systembolaget bör du prova Lequilibrio Barbera ‘Asti DOCG 2012 artnr 71594, pris 207 kr.
https://youtu.be/3Eho7iVCjCM


Frågor och svar

Vad kännetecknar Barbera druvan?

Den ger viner med en djup röd färg, hög syra och nästan inga tanniner.

Vad kännetecknar Barbera smak?

Barberavinerna är ofta kryddiga i smaken.

Vilka maträtter passar med Barbera?

Pastarätter i alla former, gärna med svamp och tryffel.

Vilka är de viner som odlas i Piemonte?

Barbera, Moscato, Dolcetto, Nebbiolo, Grignolino, Arneis, Erbaluce, Chardonnay och Timorasso är de vanligaste.

Vilken temperatur ska rödvin ha vid servering?

Rödvin ska serveras rumstempererat, aldrig kallt.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.