Rosévin från Provence har en lång historia
Rosévin från Provence utgör runt 40% av landets totala rosévinsproduktion och runt 5,5% av världsproduktionen av detta omåttligt populära vin. Provence är den enda regionen i världen som specialiserar på denna vinsort. Roséviner utgör 87% av regionens vinproduktion.
Tillfällen då rosévin från Provence passar perfekt:
- Picknics
- Romantiska middagar
- Möhippor
- Bröllop
Generationer av erfarenhet har gjort Provence överlägsna i produktionen av roséviner. Det kan ha en roll i att de viner som produceras här anses vara bland de bästa i världen. När man tänker på rosévin, tänker man på Provence.
2012 ökade vinexporten till bara USA med 41% och förväntas växa i takt med populariteten av dessa viner. De flesta verkar tro att roséviner har söta smaker, men detta stämmer inte alltid på roséviner från Provence. Vinerna som produceras här har många olika färgtoner, nivåer av sötma och smaker. Alla är dock krispiga, torra och livfulla, som gör dem till mångsidiga och populära viner.
Frågor och svar:
Vilken andel av världsproduktionen av rosévin kommer från Provence?
Vilken typ av vin specialiserar sig Provence på?
Vilka tillfällen passar rosévin från Provence perfekt för?
Varför anses viner från Provence vara bland de bästa i världen?
Vilka egenskaper har roséviner från Provence?
Vinguider relaterade till denna artikel
- Rosé viner från Coteaux d’Aix-en-Provence
- Söta viner från Frankrike
- Röda viner från Frankrike
- Vita viner från Frankrike
- Rosé viner från Frankrike