Historien om Marsalavinet, Italiens berömdaste starkvin

Marsalaviner finns att köpa som både torra eller söta viner. Idag är dessa viner mer kända som matlagningsvin, men så har det inte alltid varit. Som de flesta starkvin blev Marsala förstärkt med brandy för att konservera det under långa sjöresor under 1700-talet. The Royal Navy och det brittiska folket förälskade sig i detta starka vin och gjorde det till ett av tidens populäraste.

Marsalavinets sex stadier:

  • Fine: lagrad i ett år
  • Superiore: lagrad tre år på ek
  • Superiore Riserva: fyra år på ek
  • Vergine: fem år på ek
  • Vergine Soleras: flera årgångar, alla med minst fem år
  • Stravecchio: ekfatslagrad i minst tio år

Snabbspola fram till 1900-talet och Förbudstiden i USA. Eftersom de flaskor som användes för att frakta Marsalaviner påminde mycket om hostmedicinflaskor, fick vinet plötsligt en explosionsartad popularitet. Idag används vinet främst i matlagning, men börjar långsamt återta sin status som ett dryckesvin.

Eftersom Marsalaviner är starkvin och ofta väldigt söta passar de bra att drickas ensamma, serverade till desserten eller ihop med viss typ av mat. Vinerna passar ihop med mat som rökt kött, nötter och starka ostar.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vinjournalen Nyhetsbrev

annons
cwdistrict7900x100gif

Kommentera

senaste artiklarna
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •