Hem » Vin & Mat » Tips! Glad solgul fiskgryta med friska Saint-Véran från Bourgogne

Tips! Glad solgul fiskgryta med friska Saint-Véran från Bourgogne

En jätteläcker, frodig och aromatisk fiskgryta med en blandning av havets läckerheter och med fänkål och saffran blir en specialitet som är lika god som enkel att tillaga. Fransmännen snålar dock inte med fett. I grytan finns både grädde och crème fraîche, så grytan är inte kalorisnål. (Men du kan förstås välja produkter med mindre fett.) Du kan äta denna smarriga gryta till exempelvis ris eller bara njuta av grytan som den är med en bit baguette och aioli. Denna eleganta gryta kräver också ett elegant vin. Vi har valt ett Bourgognevin, Saint-Véran Joseph Deshaires, ett gott matvin till bra pris som du kan läsa mer om nertill. Här kommer först receptet:

räkaDetta måste du ha hemma:

  • 400 g torskfilé i 3 cm kuber
  • 300 g laxfilé i 3 cm kuber
  • 200 g räkor med skal
  • 1 burk musslor
  • 1 hackad fänkål
  • 3 hakade morötter
  • 2 hackade selleri
  • 4 hackade vitlöksklyftor
  • ½ dl olivolja
  • 1 msk örter de Provence
  • 2 lagerblad
  • 1/4 tsk kajennpeppar
  • 1/8 tesked smulade saffranstrådar
  • 5 hackade tomater
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 1/2 tärning fiskbuljong
  • 3 msk hummerfond
  • 4 tunna remsor apelsinskal
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 dl crème fraîche
  • 2,5 dl grädde
  1. saffranFräs vitlöken i olja tillsammans med alla kryddor, fond, buljongtärning, vin, grädde och crème fraiche och låt sjuda sakta i några minuter.
  2. Lägg i fänkål, morötter och selleri. Spä eventuellt med lite vatten (men hest inte) och låt koka sakta i en kvart.
  3. Lägg i fisken och musslorna och sjud tills det är klar.
  4. Tillsätt räkor de sista minuterna.

matVårt eleganta vintips: Saint-Véran Réserve Joseph Deshaires , 2014

  • Område: Bourgogne, Mâconnais, AOP Saint-Veran
  • Druva: Chardonnay
  • Producent: Joseph Deshaires (Château de Beauregard)
  • Art nr: 5602
  • Pris: 139 kr

Kritikerrosat! Lika elegant och aptitretande solgult vin och ton i ton med grytan, är detta torra Bourgognevin från anrika vingården Joseph Deshaires som ligger i Mâconnais-regionen i södra Bourgogne. Vingården med 40 hektar vinodlingar, där 20 ha är avsedda för P Poilly-Fuissé, 7 ha för appellationen Saint-Véran och 8 ha för Fleurie och Moulin-à-ven. Vingården etablerades 1854, står för ett högkvalitativt vinsortiment och ägs av familjen Deshaires som har vintraditioner i området sedan 500 år tillbaka.

Det märks att Saint-Véran är ett välgjort, härligt och fräscht vitt vin i äkta burgundisk stil och som kommer från de skickligaste vinmakarna i distriktet, ett mycket fruktigt vin med finess! Vinet bjuder på en nyanserad smakrikedom med tydliga inslag av päron och persika med vita blommor som Acacia.

Detta vin är både välbalanserat med härliga nötiga dofter av fat och mineral och en rund och trevlig bred eftersmak. Stringent och generöst vin av ny årgång med god tappning precis som ett Borugognevin ska vara, runt och fylligt. Detta ungdomliga vin är ett bra köp som även kan lagras något år eller två och utveckla smaken ännu mer. Ett fynd helt enkelt, toppengott till fisk och fågel.

Sagt om tidigare årgångar:

“En bourgogne, visst, men inte från stundtals svindyra norra delen. Istället hämtar vi vinet från Mâconnais, i mitten ungefär, ett ganska okänt område, eller snarare: underskattat. Men den som söker… hittar ett riktigt skönt vitt vin på Chardonnay med massor av frukt, citrustoner, det är friskt, örtigt med mineral och en smula fat. Gott och balanserat helt enkelt och till en god fiskgryta med saffran och skaldjur är det… ja, enastående.” Världens Viner

“8/10. Rent, friskt och attraktivt med lätta smör- och ektoner.” Allt om Mat

Frågor och svar:

Vad är innehållet i Tips! Glad solgul fiskgryta med friska Saint-Véran från Bourgogne?

Innehållet i grytan består av torskfilé, laxfilé, räkor, musslor, fänkål, morötter, selleri, vitlök, olivolja, örter de Provence, lagerblad, kajennpeppar, saffranstrådar, tomater, torrt vitt vin, fiskbuljong, hummerfond, apelsinskal, tomatpuré, crème fraîche och grädde.

Är grytan kalorisnål?

Nej, grytan innehåller både grädde och crème fraîche, så den är inte kalorisnål. Men man kan välja produkter med mindre fett om man vill.

Vad kan man äta till grytan?

Man kan äta grytan med ris eller bara njuta av den som den är med en bit baguette och aioli.

Vilket vin rekommenderas till grytan?

Ett Bourgognevin, Saint-Véran Joseph Deshaires, rekommenderas till grytan.

Vad kan man förvänta sig av Saint-Véran Joseph Deshaires?

Saint-Véran Joseph Deshaires är ett torrt Bourgognevin med tydliga inslag av päron och persika med vita blommor som Acacia. Det är välbalanserat med härliga nötiga dofter av fat och mineral och en rund och trevlig bred eftersmak. Det är ett ungdomligt vin som även kan lagras något år eller två och utveckla smaken ännu mer.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.