Tommasi Amarone– Italiens stolthet
Idag driver sex medlemmar ur familjen Tommasi vingårdarna på samma sätt som de har drivits i över hundra år. Alla druvor som används för att göra Tommasi Amarone-viner torkas i 4 till 5 månader, från att de skördas i slutet av oktober till februari. Detta sker på öppna ställningar i en byggnad med en öppen sida.
De bästa årgångarna av Tommasi Amarone viner:
- 2001 Tommasi Amarone DOC
- 2004 Tommasi Amarone DOC, betyg 91/100
- 2007 Tommasi Amarone DOC, Silvermedalj
- 2010 Tommasi Amarone, det första år som rankades som DO
Under torkningstiden skrumpnar druvorna och mister halva sin vikt. Det gör att sockret i druvorna koncentreras innan de pressas och jäses. Efter jäsningen lämnas vinet kvar i tunnorna, sedan flaskor för att lagras i fyra år.
Tommasi Amarone-viner har en djupt rubinröd färg och har en fyllig struktur. Det är ett torrt rött vin med måttlig syra och genomsnittliga tanninnivåer. Tommasiviner passar utmärkt till vilt och bräserad kalv.
Frågor och svar:
Hur länge torkas druvorna som används för att göra Tommasi Amarone-viner?
Hur länge lagras Tommasi Amarone-viner efter jäsning?
Vilka årgångar av Tommasi Amarone-viner har fått höga betyg eller medaljer?
Vilken typ av mat passar Tommasi Amarone-viner bra till?
Hur beskrivs smaken på Tommasi Amarone-viner?
Vinguider relaterade till denna artikel
- Rosé viner från alla världens hörn
- Mousserande viner från Tasmanien
- Röda viner från Romagna