Bollinger Champagne, den sista av en utdöende ras
Den vanligaste av dessa är Special Cuvée, husets vin, som produceras varje år. Den champagnen är en blandning av 60% Pinot Noir, 25% Chardonnay och 15% Pinot Meunier. Varje år är ca. 10% av vinet en Reserve, som lagras i 5 till 15 år. Detta medför komplexiteten som Bollinger är så känt för.
De fem sorterna av Bollinger Champagne är:
- Special Cuvée
- Grande Année
- R.D.
- Vielles Vignes Francais
- Coteaux Champenois La Côtes aux Enfants
Grand Année-champagnen tillverkas endast när mästaren anser att skörden är exceptionellt bra. Varje vinranka som används för den slutgiltiga produkten handplockas. När det blandas innehåller vinet bara Pinot Noir och Chardonnay i delarna 65/35. Sedan lagras det i bottensatsen i fem år. R.D.-champagnen är samma vin, men lagras i åtta år istället för fem och lagras med korkförseglingar.
Vielles Vignes Francais är det mest sällsynta av Bollingervinerna och görs på icke-ympade vinrankor. Mindre än ett halvt hektar är odlat med vinrankorna som används för att göra detta vin. Den årliga produktionen varierar mellan 3000 och 5000 flaskor. Coteaux Champenois La Côtes aux Enfants är ett icke-mousserat rödvin. Varje år sparar också Bollinger en liten del av sin Premier Cru och Grand Cru för att använda som Reserve.
Frågor och svar:
Vilken är den vanligaste sorten av Bollinger Champagne?
Vilka druvor används i Special Cuvée?
Hur länge lagras reservvinet som används i Special Cuvée?
Vad är skillnaden mellan Grand Année och Special Cuvée?
Vad är Vielles Vignes Francais?
Vinguider relaterade till denna artikel
- Mousserande viner från alla världens hörn
- Mousserande viner från Rheingau
- Mousserande viner från Tyskland