Hem » Vin Skola » Undvik de värsta mat- och vinmisstagen

Undvik de värsta mat- och vinmisstagen

Vi visste redan att rött kött passar ihop med rött vin och att fisk trivs med vitt. Men ibland hjälper det faktiskt mer att veta vilka misstag du absolut bör undvika, och dessa är inte alltid så självklara. En dålig matchning kan förstöra en hel måltid, ge dig en hemsk bakfylla eller orsaka obehaglig halsbränna. De flesta misslyckade kombinationerna beror oftast på något av följande:

  • Girighet
  • Tanklöshet
  • Frosseri

När man vill njuta av allt på en och samma gång är det lätt att bli för girig. Kanske är det någon som bjuder dig på middag eller firar ni kanske ett speciellt tillfälle? Med alla goda valmöjligheter kan man ibland bli lite överväldigad och välja det bästa ur både mat- och dryckesmenyn utan att tänka på om de passar ihop. Älskar du rödvin och vill lyxa till det med kaviar? Vad du än gör, beställ dem för allt i världen inte tillsammans.

En misslyckad kombination kan också ske på grund av tanklöshet. Kanske beställer du vin innan du bestämt dig för vilken maträtt du vill ha, eller så beställer du bara det ”alla andra” dricker. Risken är då stor att du får en maträtt som inte alls passar ihop med vinet. Tror du att vitt vin går att matcha till fisk hur som helst är du fel ute. Vissa fisksorter som tonfisk till exempel kan få en metallisk smak när de kombineras med en del vita viner som i sin tur får en smak av vinäger.

Är du sugen på något riktigt sött och gott? En bit choklad eller en skål glass framåt kvällen kanske? Och varför inte ett vin till för att koppla av och njuta ordentligt? Tänk då till en extra gång. En hög sockerdos i kombination med alkohol är upplagt för en riktig bakfylla dagen efter. Se också upp med fettrika rätter tillsammans med viner med hög alkoholhalt. Små mängder går bra, men undvik alltför mycket fett eller socker med alltför hög alkoholhalt.

Frågor och svar:

Vilka är de vanligaste orsakerna till misslyckade matoch vinmatchningar?

De vanligaste orsakerna är girighet, tanklöshet och frosseri.

Varför bör man undvika att kombinera rött vin med kaviar?

Kombinationen kan förstöra smaken på både vinet och kaviaren.

Varför är det viktigt att tänka på vilken maträtt man ska äta innan man väljer vin?

För att undvika att välja ett vin som inte passar ihop med maträtten och förstör smaken på båda.

Vilken typ av fisk kan få en metallisk smak när den kombineras med vissa vita viner?

Tonfisk kan få en metallisk smak när den kombineras med vissa vita viner.

Varför bör man vara försiktig med att kombinera söta och fettrika rätter med viner med hög alkoholhalt?

En hög sockerdos i kombination med alkohol kan leda till en bakfylla dagen efter, och för mycket fett eller socker med hög alkoholhalt kan förstöra smaken på vinet.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.