Tobak

När man talar om tobak i vin-sammanhang syftar man ofta på en smakprofil som liknar den hos tobak, med inslag av torkade tobaksblad eller cigarr. Det kan ge en kraftfull och djup smak till vinet och är vanligt förekommande i röda viner som är lagrade på ekfat.

Frågor och svar om Tobak:

Vad är det som ger viner en smak av tobak?

Smaken av tobak i vin kan härledas till tanniner som finns i vinet. Tanniner är kemiska föreningar som finns i vinets skal, stjälkar och frön, och som kan ge en torr och sträv smak i vinet. Dessa tanniner kan ha liknande smak som tobak.

Finns det några andra smakprofiler som ofta förekommer tillsammans med smaken av tobak i vinet?

Ja, smaker som mörka bär, choklad och kaffe kan ofta förekomma tillsammans med smaken av tobak i vinet. Dessa smaker är vanliga i fylliga röda viner som har höga halter av tanniner.

Vilken typ av maträtter passar bra med vin som har en smak av tobak?

Maträtter som är kryddiga och grillade passar ofta bra med vin som har en smak av tobak. Till exempel kan grillat kött, BBQ-rätter och smakrika pastarätter vara bra val.

Läs om andra vinords betydelse

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.