Arom

Arom toner upplevs vanligen starkare i unga viner, medan dess toner avtar under vinets mognad. Doft ses i många fall som en synomym till arom, hursom när det kommer till vin så används arom vanligen när man ska beskriva dofter som härstammar från just druvan, medan doft används för mer generella beskrivningar.

Arom kan också ses som en rak synonym till doft från ett generellare perspektiv. Ett annat ord som generellt ses som en synomym till doft är lukt. Hursom är lukt en negativ bemärkelse när det kommer till vin.

Frågor och svar om Arom i vin-sammanhang:

Vad påverkar vinets arom?

Vinets arom kan påverkas av flera faktorer, inklusive druvsort, jordmån, klimat, vinmakningsteknik och årgång.

Hur kan man uppleva vinets arom på bästa sätt?

För att uppleva vinets arom på bästa sätt, bör man lukta på vinet och försöka identifiera de olika dofterna och smakerna som det ger ifrån sig. Det kan också hjälpa att snurra på glaset för att frigöra mer arom.

Vilka typer av aromer är vanliga i röda respektive vita viner?

Röda viner är vanligtvis kända för att ha mer kryddiga och jordiga aromer, medan vita viner oftare har fruktiga och blommiga toner. Detta beror naturligtvis på vilken druva som används, men är en allmän observation.

Läs om andra vinords betydelse

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.