Stockholm, fredag 22 aug 2014

OM OSS  |   ANNONSERA  |   KONTAKT  |   SITEMAP

Experten tipsar: Vin till ost

Experten tipsar: Vin till ost

Att avsluta en middag med vin till ost är en gudagåva för många. Vid rätt val av vin till ost smälter allt i munnen och utgör en svårslagen vin- och matkombination.

I Sverige konsumeras fortfarande mest svenskproducerad ost, men den importerade osten har tredubblats under senaste tio åren. Detta får oss att anta ett stigande intresse för kombinationen vin till ost. Flertalet tycker att rött vin passar bäst, men detta är ingen tvingande linje.
 
  • Vita torra viner med en viss fruktighet passar till milda ostar som Brie eller Camembert.
  • Lätta och medelfylliga röda viner passar utmärkt till medelstarka ostar som Emmentaler och Provolone.
  • Starkvin, som röd port, eller sött vin, som sauternes, passar bäst till starka ostar som Västerbotten och grönmögelostar, t.ex. Roquefort.
Generellt vinner ost mer på vinets sällskap än vice versa. En förenklande rekommendation av vin till ost är att kombinera distriktets vin till distriktets egna ostar, som Gewürztraminer och Munster från Alsace
 
  • Lagrade hårdostar kräver smakrikare viner. Ju smakrikare osten är desto kraftigare kan vinet vara. Vid sälta passar tanninrika viner. En given kombination är amarone till Parmesan och Pecorino.
  • Ett torrt vitt vin som sauvignon Blanc passar bättre till krämiga vitmögelostar som Brie och Camembert.
  • Ett sött vin som sauternes eller trockenbeerenauslese möter den kraftiga smaken i de umamirika och salta grönmögelostarna –som Roquefort– på ett utomordentligt sätt.
Vid val av vin till ost gäller alltså generellt att grunda valet på typen av ost och dess sälta, umami-innehåll, krämighet etc. Utgå således antingen från osten och välj ett passande vin eller från vinet du vill servera och välj passande ostar.

Mer läsning om vin till mat »


 

Annons
Senaste ariklarna

© 2013 Imaginative Publishing AB. All rights reserved.