Stockholm, torsdag 26 nov 2015

OM OSS  |   ANNONSERA  |   KONTAKT  |   SITEMAP

Den perfekta maten att servera till en fantastisk Chardonnay

Den perfekta maten att servera till en fantastisk Chardonnay

Det går inte att prata om viner utan att också nämna mat. Hur man väljer rätt mat att servera till Chardonnay beror på två saker. Den första är om du planerar att servera tilltugg till en vinprovning, eller om du ska korka upp en flaska Chardonnay eller två till middagen.

Ditt val av mat påverkas också av huruvida du serverar en krispig, lätt Chardonnay som inte har lagrats på ekfat, eller om det är en fyllig ekfatslagrad Chardonnay som står på menyn. Tänk även på hur länge vinet har lagrats, då detta påverkar vinets smaker.
 
Annons

 
Typer av mat som passar till Chardonnay:
 
  • Ung och inte ekfatslagrad Chardonnay: Färska skaldjur som har kokats lätt, grillad eller ångkokad fisk, eller pasta med en mild ostsås.
  • Äldre Chardonnay som inte lagrats på ekfat under en längre tid: Pocherad lax med smörsås, kyckling, skinka och sallader av dessa. Mild curry passar också bra till dessa viner.
  • Ekfatslagrad och fyllig Chardonnay: Mäktig mat med djupa smaker, som grillat kalvkött, cheddarost eller entrecote.
Trots att listan på mat som kan serveras till Chardonnay kan verka ändlös finns det några maträtter som inte passar till Chardonnay-viner. Däribland tomatsåsbaserade rätter, rökt kött eller fisk, samt thaimat.
 
Det är bäst att tänka på att försöka hitta rätt mat till Chardonnay är att matcha matens smaker med vinets smaker och lagringstid och metod. I slutändan är det dock dina egna smaklökar som ska avgöra vilket Chardonnay-vin som passar bäst till måltiden.

Mer läsning om vin till mat »


 

Annons
Senaste ariklarna

© 2013 Imaginative Publishing AB. All rights reserved.