Hem » Vin Skola » Vad gör vissa röda viner eleganta?

Vad gör vissa röda viner eleganta?

Om man inte använder sig av ”första bästa”-metoden kan det vara bra att lära sig i alla fall de grundläggande termerna. Med exempelvis eleganta röda viner menas att vinerna är nästan odrickbara som unga, men utsökta efter lagring.

Termer för eleganta rödvin:

Dessa viner är inte:

  • Djärva
  • Fruktiga
  • Stora
  • Rika

Ofta har särskilda vingårdar årgångar som anses vara eleganta då de har högre syra. I en annan vinterm, så anses dessa viner vara mer ”gröna”.

När det kommer till eleganta röda viner så innebär ”gröna egenskaper” att vinet har smak som grön paprika eller kanske örter. Dessa smaker är inte att föredra i många viner, men i den här typen av viner är de mycket eftersökta. Lagrade eleganta röda viner är ofta bättre än andra, yngre sorter.

Frågor och svar:

Vad menas med “eleganta röda viner”?

Det är viner som är nästan odrickbara som unga, men utsökta efter lagring.

Vilka egenskaper har inte eleganta röda viner?

De är inte djärva, fruktiga, stora eller rika.

Varför anses vingårdar med högre syra vara mer eleganta?

För att högre syra ger en mer balanserad smakprofil.

Vad menas med “gröna egenskaper” i eleganta röda viner?

Det är smaker som grön paprika eller örter som är eftersökta i denna typ av viner.

Är lagrade eleganta röda viner bättre än yngre sorter?

Ja, oftast är de bättre eftersom de har haft tid att utvecklas och mogna.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.