Hem » Vin Skola » Genvägarna till det perfekta vinglaset

Genvägarna till det perfekta vinglaset

Det är kanske viktigast att komma ihåg att alla vinglas bör vara gjorda på genomskinliga glas. Det gör att du och dina gäster kan se vinets rätta färg. Färgat glas är fint att se på, men de kan förminska upplevelsen av vinet.

Olika former av vinglas:

  • Stora kupor med stora öppningar är vanligast för röda viner.
  • Mellanstora kupor med små öppningar är vanligast för vita viner.
  • Långsmala kupor är vanligen för mousserade viner.

Om du inte är på en picknic, ska du undvika plastglas. De ser inte bara billiga ut, om de inte är BPA-fria kommer de att förstöra smaken på vinet. Plast har en egen smak som färgas av på vinet och maskera smakerna och aromen och förstöra upplevelsen.

Leta efter ett vinglas med rundad kant. Det gör det bekvämare att dricka från och ger glaset en avslutad look. För röda eller mousserade viner är kristallglas det bästa valet. Den ojämna ytan rör om i rödvinet och släpper fram fler smaker varje gång du tar en klunk. Med champagne saktar ojämnheterna ner bubblornas resa till ytan så att den inte blir avslagen

Frågor och svar:

Varför är det viktigt att vinglas är gjorda av genomskinligt glas?

För att man ska kunna se vinets rätta färg och uppleva smakerna och aromerna på bästa sätt.

Vilken typ av vinglas är vanligast för röda viner?

Stora kupor med stora öppningar.

Varför ska man undvika plastglas när man dricker vin?

Plast har en egen smak som kan färga av sig på vinet och förstöra smakerna och aromerna.

Vilken typ av vinglas är bäst för mousserande viner?

Långsmala kupor.

Varför är kristallglas det bästa valet för röda eller mousserande viner?

Den ojämna ytan rör om i vinet och släpper fram fler smaker varje gång man tar en klunk, och för champagne saktar ojämnheterna ner bubblornas resa till ytan så att de inte blir avslagna.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Arbois Poulsard Jacques Tissot 2020
Arbois Poulsard Jacques Tissot 2020
Pris:157 :-
Artikel nr:210001
Smak ekfat, muskot, utvecklad, kryddig, blodapelsinskal, torkade körsbär, vitpeppar, salvia, mogna jordgubbar
Arom ekfat, kryddig, salvia, torkade körsbär, vitpeppar, blodapelsinskal, utvecklad, mogna jordgubbar, muskot
Färg röd, tegelröd
Mat som passar
lamm
nöt
Mer information
SortimentFasta sortimentetÅrgång2020Alkohol13.5 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
6 /12
Smakintensitet
7 /12
Sött/Torrt
9 /12
Syra

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.