Hem » Vin & Mat » Lär dig matcha vin med choklad

Lär dig matcha vin med choklad

Choklad har en oerhört rik och djup smak som kräver ett extra bra vin som kan komplettera på ett bra sätt. Det är långt ifrån alla viner som klarar denna uppgift och det kan vara svårt att veta vilket man ska välja. Men varför förstöra en fantastisk middag genom att misslyckas med desserten? Det är ju trots allt den sista rätten som äts och kanske därför den mest minnesvärda. Här kommer några tips till dig som letar efter ett vin som passar till chokladdesserter:

• Välj gärna ett vin som är framställt på grenachedruvor till lättare desserttyper. Vinet får gärna smaka fikon, bär, sylt och choklad. En viss bitterhet i vinet fungerar bra. Bra viner av denna typ kommer bland annat från södra Frankrike och kallas för Banyuls.
• Till lite rikare och sötare desserter kan en söt sherry rekommenderas, gärna en spansk sådan. Konsistensen får gärna vara tjock och lite kladdig.
• Olika typer av portvin fungerar bra till de flesta typer av chokladdesserter.

Dessa tre riktlinjer kan hjälpa dig att hitta rätt i dessertvinsdjungeln. Vilket vin inom dessa kategorier du sedan väljer är upp till dig och dina egna preferenser. Du kan naturligtvis också välja en annan typ av vin till din dessert; det du främst bör tänka på är att det inte ska motverka smakerna i det som serveras utan framhäva och förhöja dem.

Är du mer intresserad av vin än desserter kan du förstås också välja ett dessertvin till att börja med och utifrån det bestämma vilket vin som passar till. Här fungerar samma princip – välj en dessert som framhäver vinets smak.

Frågor och svar:

Vilket vin passar bra till lättare desserttyper med choklad?

Ett vin framställt på grenachedruvor, som smakar fikon, bär, sylt och choklad. Bra viner av denna typ kommer från södra Frankrike och kallas för Banyuls.

Vilket vin passar bra till rikare och sötare chokladdesserter?

En söt sherry, gärna en spansk sådan, med tjock och kladdig konsistens.

Vilket vin fungerar bra till de flesta typer av chokladdesserter?

Olika typer av portvin.

Vad är viktigt att tänka på när man väljer vin till chokladdesserter?

Vinet ska inte motverka smakerna i det som serveras utan framhäva och förhöja dem.

Kan man välja ett dessertvin till att börja med och sedan välja ett vin som passar till?

Ja, det går bra att välja ett dessertvin till att börja med och utifrån det bestämma vilket vin som passar till. Man bör välja en dessert som framhäver vinets smak.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Pratsch Grüner Veltliner
Pratsch Grüner Veltliner
Pris:106 :-
Artikel nr:292201
Smak fruktig, mandarin, persika, ungdomlig, gula päron, ananas, vitpeppar
Arom ananas, mandarin, persika, ungdomlig, vitpeppar, gula päron, fruktig
Färg gul, ljus
Mat som passar
fågel
fisk
fläsk
grönsaker
Mer information
SortimentFasta sortimentetÅrgång2021VolymYAllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
1 /12
Smakintensitet
5 /12
Sött/Torrt
9 /12
Syra

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.